آیدانیتو > انواع استرس را بشناسیم
اضطراب و استرس

انواع استرس را بشناسیم






 

انواع استرس

همه ما می دانیم استرس چیست و ممکن است در موقعیت های مختلفی مثل از دست دادن کسی که دوستش داریم، بعد از جدایی، در فرایند طلاق یا حتی بعد از یک روز کاری سخت استرس شدیدی را تجربه کرده باشیم. اما اکثر ما انواع استرس را نمی شناسیم و نمی دانیم که در حال تجربه چه نوع استرسی، با چه ویژگی هایی هستیم.

نوع استرسی که با آن مواجه می شویم، با چگونگی ایجاد آن یا نشانه هایش مرتبط است. اما روانشناس ها معمولاً در تشخیص نوع استرس به طول دوره آن توجه می کنند. یادگیری بیشتر در مورد انواع استرس ها به ما کمک می کند تا غلبه بر آن ها را یاد بگیریم.

استرس جسمی

یک نوع شایع استرس، استرس جسمی است که تأثیر قابل توجهی بر بدن می گذارد. یک مثال خوب از این نوع استرس، تجربه ناشی از سفرهای مداوم است. وقتی کسی پشت سر هم سفر می کند، ساعت بدنش هم پشت سر هم تغییر می کند و این تغییر موجب دشواری خوابیدن و بیدار شدن می شود.

استرس جسمی را می توان در شرایطی که کمبود خواب داریم، بیش از حد سرپا هستیم و کار می کنیم، در ترافیک گیر کرده ایم و…. هم تجربه کرد.

استرس روانی

استرس روانی شایع ترین نوع استرس است و می تواند بعد از جدایی از کسی که دوستش داریم، طلاق، یک دعوای شدید با همسر یا هر مشکل دیگری که ما را افسرده و مضطرب کند تجربه شود. استرس روانی اغلب نشانه هایی شبیه به افسردگی دارد.

اگر دچار این نوع استرس شوید، ممکن است کاهش یا افزایش وزن داشته باشید، خوابتان مختل شود، منزوی شوید یا خلق تان شدیداً بالا و پایین شود. این استرس تحت فشارهای شدید شغلی هم اتفاق می افتد.

 

استرس ناگهانی و شدید

یک اتفاق ناگهانی و جدید یا اتفاقی که در راه است می تواند موجب تجربه چنین استرس شود. مدت زمان این استرس ممکن است کوتاه باشد اما معمولاً شدید است و فرد را  عمیقاً هیجان زده می کند.

به عنوان مثال کسی که قرار است در حضور جمعیت زیادی، در مورد یک موضوع مهم علمی سخنرانی کند، شاید ناگهان استرس شدیدی را تجربه کند. این استرس معمولاً هم علائم جسمی دارد و هم علائم روانی. به عنوان مثال ضربان قلب فرد بالا می رود، عرق می کند، دست هایش می لرزد و…

استرس مزمن

بر خلاف استرس ناگهانی که شدیداً فرد را هیجان زده می کند و ممکن است کوتاه مدت باشد، استرس مزمن به شکلی دیگر است و روزها، ماه ها و حتی سال ها وجود دارد. چنین استرسی این قابلیت را دارد که بدن ها، ذهن ها و زندگی ها را نابود می کند.

به نوعی می توان گفت کسی که استرس مزمن دارد، چنان به این استرس خو گرفته که شاید اطلاعی از آن نداشته باشد. استرس ناشی از فقر، زندگی در یک محیط خانوادگی ناسالم، گیر افتادن در یک زندگی زناشویی ناسالم یا نارضایتی شغلی چنین استرسی است.

 بعضی از انواع استرس های مزمن ناشی از یک اتفاق ناگوار در دوران کودکی اند که در فرد نهادینه شده اند. مثلاً کودکی که مورد تجاوز جنسی قرار می گیرد، استرس فوق العاده آسیب زایی را تجربه می کند و ممکن است با این استرس پا به دوران بزرگسالی بگذارد.

فهرست انواع استرس از این مقاله طولانی تر است و هیچ نوعی از استرس نیست که تبعات روانی منفی نداشته باشد. یادگیری مهارت های کنترل استرس به ما کمک می کند تا از اثر گذاری استرس بر کیفیت زندگی فردی و اجتماعی جلوگیری کنیم.

در ادامه مطالعه مقاله مدیریت استرس را به شما پیشنهاد می کنیم.

برای اطلاعات بیشتر در زمینه انواع استرس می توانید با مشاوران آیدانیتو تماس بگیرید.

 


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *