آیدانیتو > افسردگی چیست؟
افسردگی

افسردگی چیست؟

افسردگی

این روز ها بسیاری از مشکلات گریبان گیر وضعیت روحی مردم می باشند که افسردگی هم یکی از آن ها می باشد. افسردگی بیماری‌ای است که به صورت فزاینده‌ای مردم را در سراسر جهان آزار می‌دهد. این اختلال بر قسمت‌های مختلفی از بدن مثل سیستم ایمنی اثر می‌گذارد. در خواب اختلال ایجاد می‌کند و موجب کاهش یا افزایش وزن می‌شود. درک کامل این بیماری به دلیل پیچیده بودنش کار سختی است. همه‌ی انسان‌ها گه‌گاه غمگین می‌شوند اما افسردگی یک تجربه‌ی فراگیر از تکرار افکار و احساسات منفی، نگرشی غمگین به زندگی و کمبود انرژی است. این بیماری نشانه‌ی ضعف شخصی یا وضعیتی که کسی خود خواسته به دنبالش برود، نیست. آدم‌های افسرده نمی‌توانند به راحتی از جا بلند شوند و حال و روز خود را تغییر دهند. خوشبختانه حتی شدیدترین انواع این اختلال به احتمال خیلی زیاد قابل درمان و مخصوصاً اگر در سنین پایین شناسایی شوند قابل پیشگیری هستند. برای این که بتوانید با یک مشاور صحبت کنبد و مشکلات خود را برطرف کنید می توانید اطلاعات صفحه مشاوره تلفنی را مطالعه کنید .

انواع مختلف افسردگی

افسردگی اساسی

در این نوع از افسردگی، فرد بیمار در بیشتر ساعات روز غمگین و ناامید است. افسردگی اساسی چنین علائمی دارد:

  • از دست دادن علاقه نسبت به فعالیت‌هایی که قبلاً لذت‌بخش بودند یا لذت نبردن از آن‌ها
  • مشکل به خواب رفتن یا احساس خواب آلودگی در طول روز
  • احساس اضطراب و بی‌قراری یا کندی و تنبلی در حرکات بدنی یا ذهنی
  • خستگی و کمبود انرژی
  • احساس گناه یا احساس پوچی و بیهودگی
  • مشکل تمرکز یا تصمیم گیری
  • افکار مربوط به خودکشی

اگر به مدت دو هفته، در بیشتر روزها پنج علامت یا بیشتر از این علائم در فردی دیده شود و حداقل یکی از آن‌ها احساس غمگینی و از دست دادن علاقه نسبت به فعالیت‌های سابق زندگی باشد، احتمالاً او به افسردگی اساسی مبتلاست.

افسرده خویی

در صورتی که افسردگی به مدت دو سال یا بیشتر طول بکشد به آن افسرده خویی می‌گویند. از این واژه برای توصیف دو حالت که به یکی از آن ها دیستایمیا (افسرده خویی ضعیف‌‌تر) و به دیگری افسردگی اساسی مزمن می‌گویند، استفاده می‌کنند. افسرده خویی می‌تواند چنین علائمی داشته باشد:

  • تغییر در اشتها ( به اندازه‌ی کافی غذا نخوردن یا بیش از حد غذا خوردن)
  • خوابیدن بیش از حد یا کم‌خوابی
  • کمبود انرژی یا خستگی
  • عزت نفس پایین
  • مشکل تمرکز یا تصمیم‌گیری
  • احساس نا امیدی

اختلال دوقطبی

کسی که مبتلا به اختلال دوقطبی است، مدام خلقش تغییر می‌کند و گاهی بسیار خوشحال و سرخوش است و گاهی افسرده. در واقع وقتی خلقش پایین است، نشانه‌های افسردگی را از خود نشان می‌دهد. معمولاً برای این افراد دارو تجویز می‌شود تا نوسان‌های خلقی‌شان تحت کنترل قرار  بگیرد.

افسردگی فصلی

افسردگی فصلی در حقیقت دوره‌ای از افسردگی اساسی است که اغلب در طول ماه‌های فصل زمستان اتفاق می‌افتد. وقتی که روزها کوتاه می‌شوند و نور خورشید کم‌تر و کم‌تر می شود، این اختلال در افرادی که مبتلا به آن هستند بروز پیدا می‌کند و معمولاً با آمدن بهار و تابستان ناپدید می‌شود.

افسردگی سایکوتیک (افسردگی روانی)

افرادی با این اختلال، افسردگی اساسی را همراه با نشانه‌های روانپریشی نشان می‌دهند: نشانه‌هایی مثل:

  • توهم (دیدن یا شنیدن چیزهایی که وجود ندارد)
  • هذیان
  • پارنویا (اعتقاد به اینکه دیگران قصد آسیب رساندن به او را دارند)

افسردگی بعد از زایمان

یکی از رایج ترین افسردگی ها افسردگی بعد از زایمان است که بعضی وقت ها مردان را نیز درگیر می کند. بعضی زنان در هفته‌ها و ماه‌های بعد از تولد نوزادشان دچار افسردگی می‌شوند. این اختلال می‌تواند به دلیل کنار آمدن با نقش جدید مادری باشد و به صورت اضطراب، نوسانات خلقی و بی‌خوابی خودش را نشان دهد.

علل و عوامل افسردگی

عوامل بسیاری یباعث ایجاد این حس در ما می شوند. افسردگی یک دلیل مشخص ندارد و ترکیبی از عواملی مثل ژنتیک، بیوشیمی، محیط و عوامل روانشناختی می‌توانند علل آن باشند. یک حادثه ی ناگوار، از دست دادن شخصی که عاشقش هستیم، یک رابطه‌ی مشکل‌دار یا هر موقعیت اضطراب‌زایی که باعث کاهش توانایی فرد در جهت کنترل مشکلات شود، می توانند منجر به افسردگی شوند. بعضی تحقیقات نشان داده‌اند که مغز انسان‌های افسرده با مغز دیگران متفاوت است. به نظر می‌رسد آن بخشی از مغز آن‌ها که مسئول کنترل خلق، افکار، خواب، اشتها و رفتار است به شکل نابهنجار فعالیت می‌کند. به‌علاوه مواد شیمیایی‌ای که مغز برای ارتباطات استفاده می‌کند (انتقال دهنده‌های عصبی) هم ممکن است در مغز این افراد دچار اختلال شده باشند. بعضی از انواع این بیماری در یک خانواده متداول است و این احتمال را ایجاد می‌کند که گاهی افسردگی ارثی باشد و از طریق ژن‌ها انتقال پیدا کند.

درمان سریع افسردگی

معمولاً وقتی فردی افسرده است، در ابتدا دکترها آزمایش‌هایی انجام می‌دهند تا بفهمند که فرد مبتلا به یک بیماری جسمی است یا واقعاً افسرده است. چون در بعضی از مواقع بیماری‌هایی مثل یک عفونت ویروسی یا یک اختلال تیروئیدی می‌توانند نشانه‌هایی شبیه به افسردگی داشته باشند. همچنین گاهی آثار مصرف الکل و مواد مخدر با نشانه‌های افسردگی اشتباه گرفته می‌شود. شایع‌ترین روش‌های درمان در این زمینه، دارودرمانی و روان‌درمانی هستند. پژوهش‌های زیادی نشان داده‌اند که درمان شناختی – رفتاری یک درمان بسیار تأثیرگذار است که می‌تواند به تنهایی یا همراه با دارودرمانی مورد استفاده قرار بگیرد. روان‌درمانی به فرد افسرده کمک می‌کند تا الگوهای فکری‌ اشتباهش را بشناسد و این می‌تواند از عود بیماری جلوگیری کند. ورزش کردن هم یک روش مهم و تأثیرگذار در مبارزه با افسردگی است. افسردگی افراد را بی‌انگیزه می‌کند و ورزش کردن می‌تواند روشی برای فعالیت‌های انگیزشی باشد. ارتباطات اجتماعی هم برای غلبه بر احساس تنهایی و انزوا مؤثر هستند. بدون شک افسردگی یک اختلال تأثیرگذار است که می تواند جنبه‌های مختلف زندگی یک فرد را تحت تأثیر قرار دهد و زندگی فردی و اجتماعی او را مختل کند. انسان افسرده منزوی و تنها می‌شود و به نوعی انگار توانایی‌اش را در جنبه های مختلف زندگی از دست می‌دهد. اما خوشبختانه انواع مختلف افسردگی قابل درمان هستند و با کسب آگاهی در مورد این بیماری و شناخت علائم و نشانه های آن می توانیم نزدیکان افسرده‌ی خود را نجات دهیم. در این زمینه، مطالعه‌ی مقاله‌ی « افسردگی در جوانان» را به شما پیشنهاد می‌کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *