اضطراب و استرس

علائم اضطراب

علائم اضطراب

 

علائم اضطراب

اضطراب و استرس حسی طبیعی است که تقریباً همه ما به نوعی آن را تجربه می کنیم و علی رغم تصور غلط در مورد آن گاهی کمی اضطراب در زندگی ضروری به نظر می رسد. به عنوان مثال، داشتن کمی اضطراب به خاطر امتحان پیش رو شما را وادار می کند تا با احساس مسئولیت بیشتری دروس خود را مطالعه کنید. اندکی نگرانی قبل از تصمیم های مهم و حساس زندگی تان همچون انتخاب شغل و ازدواج شما را به تمرکز و هوشیاری بیشتر در زمان تصمیم گیری مجهز می کند. اما کاملاً واضح است که هر چیزی که از حد طبیعی خود فراتر برود خطرناک و زیان بار می گردد. متأسفانه زندگی ماشینی و پرشتاب این روزها اضطراب و نگرانی را در بسیاری از افراد از حد کنترل خارج کرده است و آن را به یکی از شایع ترین اختلالات روانی در بین انسان های امروزی تبدیل کرده است. از نظر علمی می توان اضطراب را در چند دسته اضطراب حاد ناشی از موقعیتی خاص، اختلال هراس، اختلال اضطرابی شایع شده، ترس مرض گونه اختلال در تطابق یافتن با شرایط جدید، انتقال تنش زای پس از حادثه و اختلال تنش زای پس از حادثه قرار دارد. در این مقاله شما را با علائم اضطراب آشنا می کنیم. پس ما را همراهی کنید تا آشنایی کافی را با علائم اضطراب پیدا کنید. اما در ابتدا بهتر است مختصری در مورد علل ایجاد اضطراب برای شما بگوییم.  

علل ایجاد اضطراب

اضطراب می تواند به دلایل بسیاری از جسمی تا روانی به وجود آید اختلالات اضطرابی و افسردگی از جمله شایع ترین دلایل روانی ایجاد اضطراب به شمار می روند. از طرف دیگر سرطان و حتی بیماری های ساده تری از جمله سرما خوردگی هم ممکن است موجب بروز اضطراب در بیماران شود. عوامل بیرونی مختلفی همچون مرگ عزیزان، جنگ و کارهای روزمره هم باعث بروز نشانه های اضطراب در فرد می گردند. پس از ذکر علل ایجاد اضطراب در افراد بهتر است به سراغ توضیحاتی در مورد علائم اضطراب برویم.

علائم اضطراب در افراد

همه ما حداقل یک بار در طول عمر خود نشانه ها و علائم اضطراب را در طول زندگی خود حس کرده ایم که شاید بتوان گفت که جزء جدانشدنی از زندگی ما به شمار می روند. اضطراب در افراد مختلف به شکل های مختلفی حس می شود و حتی شدت آن نیز می تواند فرق داشته باشد. اضطراب ملایم می تواند به شکل احساس هراس، بی قراری و نگرانی ظهور پیدا کند و اضطراب شدید در بدن فرد بیشتر حس می شود و دارای علائم بیشتری است در بخش بعدی علائم اضطراب را در دو قسمت جسمی و روانی مورد بررسی قرار می دهیم.

علائم فیزیکی اضطراب در افراد

باید بگوییم که جسم ما با این علائم از شدت استرس و اضطراب در وجود ما خبر می دهد. علائم اضطراب که در واقع تحت عنوان علائم جسمی اضطراب شناخته می شوند در زیر آورده شده اند.

دل دردهای عصبی در فرد

اضطراب علاوه بر ایجاد بی خوابی، تپش قلب و سردرد می تواند موجب بروز دل درد نیز در فرد شود. تحقیقات انجام شده نشان می دهد که اشخاصی که از سطوح بالای اضطراب رنج می برند تا سه برابر در مقایسه با افرادی که آرامش دارند احتمال ابتلا به دردهای شکمی را بیشتر حس می کنند.

مشکلات دهانی و لثه

اشخاصی که از استرس و اضطراب در رنج هستند بیشتر در معرض ابتلا به مشکلات و بیماری های دهانی قرار می گیرند. بالا رفتن سطح هورمون استرس در اشخاص می تواند سیستم ایمنی بدن فرد را تحت تأثیر خود قرار دهد و موجب حمله ور شدن باکتری ها به لثه شود.

ساییدن دندان در فرد

ایجاد زخم های دهانی از جمله نشانه های ساییدن دندان ها در فرد به شمار می رود ساییدن دندان ها به طور معمول در زمان خواب رخ می دهد و در زمان اضطراب نیز چند برابر می گردد. در صورت بروز چنین نشانه ای به عنوان یکی از علائم اضطراب از دندانپزشک خود در خواست تجویز محافظ دندانی را داشته باشید.

تکرر ادرار در بیمار

تکرر ادرار را می توان یکی از علائم اضطراب دانست که البته بسیار رایج است شخص در زمان استرس و اضطراب با لرزش مثانه، تعریق در کف دست، بالا رفتن ضربان قلب و در نتیجه آن تکرر ادرار روبرو می شود که باید بگوییم این حالت کاملاً طبیعی است. با درمان و کنترل کردن اضطراب در فرد می توان فشار وارده بر مثانه را کم و گامی در جهت حل این مشکل به عنوان یکی از اعلائم اضطراب برداشت.

کم شدن میل جنسی

یکی دیگر از علائم اضطراب کاهش میل جنسی در افراد است. میل جنسی به شکل مستقیمی با احساسات فرد درگیر است و اضطراب و استرس این احساسات را تحت تأثیر خود قرار می دهد و عشق ورزی را برای افراد مشکل تر می کند. صحبت با همسر، ورزش، و مصرف غذای سالم می تواند به رفع مشکل کاهش میل جنسی در فرد به عنوان یکی از علائم اضطراب کمک مؤثری کند.

بالا رفتن ضربان قلب

بالا رفتن میزان اضطراب موجب ایجاد ترس و هراس و در نتیجه افزایش ترشح هورمون آدرنالین و فعال شدن مکانیسم دفاعی در بدن فرد می شود که همین امر تپش غیر عادی قلب را در فرد به دنبال دارد. دارو درمانی و روان درمانی می توانند برای درمان تپش قلب به عنوان یکی از علائم اضطراب مؤثر واقع شوند.

تنگی نفس و افزایش سرعت تنفس

تنگی نفس و افزایش سرعت تنفس نیز می تواند از دیگر علائم اضطراب در فرد به شمار رود. استفاده از داروهای گیاهی، انجام مراقبه و تمرین تمدد اعصاب می تواند اثری فوق العاده در درمان تنگی نفس به عنوان یکی از علائم اضطراب داشته باشد.

جوش و خارش در سطح پوست

یکی دیگر از علائم اضطراب ایجاد جوش و خارش در سطح پوست فرد مضطرب است. اضطراب می تواند موجب واکنشی حساس تر شدن در فرد شود. علاوه بر این، می تواند چرخه ای از مشکلات پوستی را در وی به وجود آورد. زیرا شخصی به تدریج نگرانی هایی در مورد ظاهر خود پیدا می کند و بعد از آن مدام بر میزان استرسش افزوده می شود و پوست را مستعد ابتلا به انواع ضایعات پوستی از جمله کهیر، آکنه، پوریازیس و اگزما می کند. باید عرض کنیم که درمان های طبیعی بسیار مؤثری برای رفع مشکلات پوستی به عنوان یکی از علائم اضطراب وجود دارند که از میان آن ها می توان به استفاده از روغن های عصاره ای اشاره کرد.

زنگ و وز وز کردن گوش

از جمله علائم اضطراب می توان از وز وز گوش نام برد. بیماری های روانی و روحی همچون افسردگی و اضطراب بر روی عصب شنوایی فرد اثر می گذارد و این عارضه را در وی به وجود می آورد. درمان وز وز گوش به عنوان یکی از علائم اضطراب به وسیله درمان دارویی و در صورت عدم تأثیر توسط حفاظت کننده صوت که در اصطلاح صدا خفه کن نامیده می شود صورت می گیرد.

عرق کردن بیش از حد

تعریق بیشتر از حد معمول را می توان یکی دیگر از علائم اضطراب در فرد در نظر گرفت. شرایط اضطراب زا موجب تحریک هورمون ها و آدرنالین و بالارفتن ضربان قلب در فرد می شود و همین امر باعث تولید شدن عرق بیشتری از نمره های مرتبط با آن می شود. پس همواره در جستجوی یافتن راهی برای آرام ماندن خود باشید. شمار زیادی از افراد به وسیله نفس عمیق کشیدن، قدم زدن و گوش دادن به موسیقی اضطراب شدید و در نتیجه تعرق بیش از حدشان را درمان می کنند.

خشک شدن دهان

خشک شدن دهان را نیز می توان از دیگر علائم اضطراب دانست که در ردیف علائم جسمی اضطراب قرار می گیرند. خشکی دهان زمانی رخ می دهد که در عملکرد غده بزاقی فرد اختلال به وجود می آید. در شرایطی که روح و روان شخص دچار تنش و فشار زیادی باشد بدن عملکرد کاملاً متفاوتی را از خود بروز می دهد که یکی از مشخص ترین و بارزترین آن ها خشک شدن دهان است.

علائم روحی اضطراب

استرس و اضطراب شدید موجب بروز علائم مختلفی در کل بدن و سیستم روانی فرد می شود. مهم ترین و رایج ترین علائم اضطراب و افسردی را در ادامه مقاله مرور می کنیم.

احساس ضعف و خستگی

ضعف و خستگی مفرط را می توان جزء مهم ترین علائم اضطراب و افسردگی به شمار آورد. که نوع دائمی آن می تواند بسیار خطرناک باشد و حتماً باید تحت درمان قرار بگیرد. باید اشاره کنیم که انجام روان درمانی و دارو درمانی باید به موازات هم و به طور هم زمان برای درمان خستگی ناشی از اضطراب به عنوان یکی از علائم اضطراب و افسردگی باید انجام بگیرد.

لکنت زبان و تکلم سریع و آشفته

لکنت زبان و تکلم سریع و آشفته از جمله مشکلات معمول و رایجی است که شمار زیادی از افراد در اثر اضطراب شدید به آن دچار می شوند. گفتگوی دو نفره حرف زدن روی صحنه و یا رو به روی جمعیت برای افراد مبتلا به اضطراب دشوار است و ممکن است موجب بروز لکنت زبان و تکلم سریع و آشفته در آن ها شود. شمرده صحبت کردن و آرام کردن افکار می تواند راهکار بسیار مناسبی برای درمان این مشکل به عنوان یکی از علائم اضطراب و افسردگی باشد.

عدم توانایی در تصمیم گیری

داشتن اعتماد به نفس بالا نقش مهمی در کیفیت قدرت تصمیم گیری در فرد دارد. علاوه بر این، استرس و اضطراب موجب کاهش قدرت تصمیم گیری در فرد می شود. اضطراب موجب بالا رفتن نگرانی فرد از احتمال شکست و کاهش قدرت ریسک پذیری در وی می شود و فرصت بررسی تمام جوانب در کمال آرامش را به فرد نمی دهد. به این جهت فرد مضطرب یا تصمیم گیری را طولانی می کند که موجب از دست رفتن فرصت های طلایی می شود و یا بسیار عجولانه اقدام به تصمیم گیری می کند. افزایش معلومات، تغذیه مناسب و بالا بردن اعتماد به نفس می تواند گامی مثبت در جهت رفع مشکل عدم توانایی در تصمیم گیری به عنوان یکی از علائم اضطراب شدید در فرد باشد.

عدم تمرکز و کاهش دقت

پایین آمدن میزان دقت و عدم تمرکز در اشخاص دچار اضطراب و نگرانی همواره مسئله ای جدی به شمار می رود. در واقع با وجود استرس و نگرانی شدید تمرکز کردن بر کارها بسیار دشوار و غیر ممکن به نظر می رسد. زمانی که هر فرد دچار حملات اضطرابی می شود خون کمتری به مغز وی می رسد و میزان تمرکز وی با توجه به افزایش افکار منفی به میزان زیادی کاهش پیدا می کند. انجام تمرین های عالی تنفسی می تواند به افزایش تمرکز و دقت در فرد کمک کند و عدم تمرکز و کاهش دقت در وی را به عنوان یکی از علائم اضطراب شدید رفع می شود.

کاهش یا افزایش اشتها

اضطراب می تواند بر روی سلامتی و وزن اشخاص اثر بگذارد. بعضی از افراد در زمان اضطراب اشتهای زیادی پیدا می کند و خوردن خوراکی های شیرین و چرب می تواند موجب بروز چاقی در آن ها شود. اما در مقابل افرادی هم در زمان بروز اضطراب اشتهایشان کاهش پیدا می کند و در نتیجه کاهش وزن قابل توجهی را تجربه می کنند. درمان شناختی رفتاری مؤثرترین و اولین انتخاب درمانی جهت رفع این مشکل به عنوان یکی از علائم اضطراب شدید است.

تغییر مدام خلق و خو و احساس افسردگی

استرس شدید موجب از دست دادن امید به زندگی، روی آوردن به مواد مخدر، افسردگی و تمایل به مصرف مواد مخدر در فرد می شود. روان درمانی و دارو درمانی می تواند به عنوان یکی از راه های درمان افسردگی و تغییر مدام خلق و خو به عنوان یکی از علائم اضطراب و استرس در وی مورد استفاده قرار بگیرند.

کابوس و بی خوابی

کابوس و بی خوابی از جمله پیامدها و علائم اضطراب و استرس در فرد شناخته می شود که موجب بروز درماندگی، ناامیدی و خستگی در فرد می شود. از دیگر علائم استرس مزمن بیدار شدن مکرر از خواب است که این به هم ریختگی کابوس و خواب های ناخوشایند دیدن را برای فرد به همراه دارد. از بین رفتن استرس و اضطراب موجب بهبود سریع شرایط و وضعیت خواب در فرد بیمار می شود.
در ادامه‌ مبحث علائم اضطراب، مطالعه‌ی مقاله‌ی استرس چیست؟ را به شما پیشنهاد می‌کنیم.

مضطرب اید؟ اضطراب بر ابعاد مختلف زندگی تان مثل زندگی شخصی، روابط خانوادگی، فعالیت های تحصیلی و شغلی و…اثر منفی گذاشته؟ با مشاوران آیدانیتو تماس بگیرید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *