طلاق

طلاق مرد

طلاق مرد

مردان می‌توانند با رعایت شرایط قانونی مثل شرایط پرداخت مهریه، نفقه، اجرت المثل و نصف کردن اموال درخواست طلاق دهند. در طلاق مرد ، حق رجوع و بازگشت به زن برای او درنظر گرفته شده است. در این حالت طلاق رجعی است و مرد می تواند در زمان عده (مدت زمانی که زن بعد از جدایی از همسرش نباید مجدداً ازدواج کند و سه ماه و ده روز است) به همسر خود رجوع کند. مگر اینکه زن باکره یا یائسه باشد که در این حالت طلاق بائن تلقی می‌شود و رجوع ممکن نیست.

 

طلاق مرد 3 مرحله دارد: در مرحله‌ی اول دادگاه خانواده به درخواست طلاق از طرف مرد رسیدگی می‌کند. داوران بعد از بررسی، نظر خود را به دادگاه اطلاع می‌دهند و دادگاه رأی را صادر می‌کند. اگر رأی دادگاه با درخواست او منطبق باشد، 3 ماه فرصت دارد که با ارائه گواهی عدم امکان سازش به دفتر ازدواج و طلاق همسر خود را طلاق دهد.

اگر مرد از رأی دادگاه راضی نباشد، 20 روز مهلت تجدید نظر خواهی دارد. در این حالت پرونده به دادگاه تجدید نظر استان فرستاده می‌شود. دادگاه تجدید نظر بدون حضور مرد و زن رأی خود را صادر می‌کند. اگر رأی همچنان به نفع مرد نباشد، 20 روز برای فرجام خواهی مهلت دارد.

این بار پرونده به دیوان عالی کشور فرستاده می‌شود. اگر دیوان رأی دادگاه تجدید نظر را تأیید کند، فرایند متوقف می‌شود و در غیر این صورت پرونده دوباره برای رسیدگی به دادگاه تجدید نظر فرستاده می‌شود.

فرایند طلاق طولانی و زمان بر است و در صورتی که طلاق توافقی نباشد، نیاز به صبر زیادی دارد.

طلاق مرد و اجرت المثل

اصل بر این است که زن کارهای خانه را رایگان انجام ندهد و بابت مسئولیت‌هایی که در خانه دارد، اجرتی به او تعلق می‌گیرد که اجرت المثل نام دارد. در صورتی که طلاق از جانب مرد باشد، او باید اجرت المثل را به زن بپردازد و مبلغ این اجرت توسط دادگاه مشخص می‌شود.

طلاق مرد و نفقه

نفقه هزینه‌ای است که باید از جانب مرد برای برطرف کردن نیازهای متعارف زن پرداخت شود. نیاز به مسکن، غذا، لباس، وسایل منزل و هزینه‌های درمانی و بهداشتی از جمله نیازهایی هستند که باید از جانب مرد برطرف شوند.

در صورتی که طلاق از جانب مرد درخواست شود، قاضی میزان نفقه را بر اساس شأن خانوادگی و اجتماعی زن و درآمد مرد تعیین می کند.

طلاق مرد و شرایط تصنیف دارایی

بنابر بند الف شرایط ضمن عقد، اگر طلاق درخواست مرد باشد و درخواست طلاق ناشی از سوء رفتار زن و انجام ندادن وظایفش نباشد، مرد موظف است که نیمی از اموالی را که در زندگی مشترک با زن به دست آورده یا معادل آن را به زن بدهد.

البته اجرای این شرط به نظر دادگاه بستگی دارد و ممکن است حکم از نصف اموال به یک پنجم یا یک چهارم تغییر کند.

طلاق مرد و مهریه

در زمان جاری شدن صیغه‌ی عقد، مرد مالی را به همسرش هدیه می‌دهد که به آن مهریه می‌گویند. در صورتی که درخواست طلاق از جانب مرد مطرح شود، او موظف است که مهریه را پرداخت کند.

اگر مهریه عندالمطالبه باشد، تحت هر شرایطی باید پرداخت شود و در صورتی که عندالاستطاعه باشد، زن باید ثابت کند که مرد به اندازه‌ی کافی اموال و دارایی دارد و می‌تواند مهریه را بپردازد.

مرد می‌تواند دادخواست اعصار بدهد که اگر پذیرفته شود، مهریه به صورت اقساط پرداخته می‌شود.

 

طلاق مرد و حضانت فرزندان

وقتی که درخواست  طلاق از جانب مرد مطرح شود، اگر فرزند دختر باشد تا سن 7 سالگی حضانتش با مادر و تا سن 9 سالگی با پدر است. در صورتی فرزند پسر باشد، تا سن 7 سالگی حضانتش با مادر و تا سن 15 سالگی با پدر است.

بعد از اینکه دختر به 9 سالگی و پسر به 15 سالگی برسد، می‌توانند خودشان انتخاب کنند که با پدر یا مادر زندگی کنند.

مردان بعد از طلاق

آیا طلاق مردان را هم دچار کشمکش‌ها و چالش‌های روانی می‌کند؟ بله مردان هم در فرایند طلاق و بعد از طلاق دچار مشکل می‌شوند. با اینکه بعضی پژوهش‌ها نشان می‌دهند که مردها بعد از طلاق اوضاع اقتصادی و راحتی بیشتری دارند، این موضوع هم ثابت شده است که احتمال خودکشی، پناه بردن به الکل، افزایش وزن و ابتلا به مشکلات سلامتی، بعد از طلاق در مردان بیشتر است.

چه اتفاقی می افتد که بعضی از مردان بعد از طلاق به سلامتی از این مرحله عبور می‌کنند و بعضی دیگر درگیر یک سبک زندگی مخرب می‌شوند؟

مرد، طلاق، احساسات و خودپنداره

بعد از طلاق مردها وارد بحرانی پیچیده می‌شوند که اغلب در نگاه خودشان و نگاه جامعه بیش‌ازحد ساده است. غمگین و پشیمان بودن از جمله تجربیات ناگوار بعد از طلاق‌اند. اما این تجربیات گذرا‌ هستند. هر انسانی، فارغ از جنسیتش، وقتی چیز مهمی را از دست بدهد، غمگین می‌شود. اما این از دست دادن می‌تواند بر نگاه ما به خودمان و جایگاهمان در جهان هم تأثیر بگذارد.

وقتی مردی از همسرش جدا می‌شود، نه تنها غمگین می‌شود، بلکه برداشتش از خودش هم تحت‌تأثیر قرار می‌گیرد. ممکن است بعضی مردها بعد از طلاق احساس کنند که از ارزش‌هایشان کم شده. او قبلاً در جامعه به عنوان یک مرد متأهل، متعهد، خانواده‌دار و شاید پدر شناخته می‌شده و حالا ممکن است در مورد نقش خودش سردرگم شود و خودپنداره اش، که در حقیقت همان تصویری است که از خودش دارد و با توجه به دیدگاه‌های اعضای جامعه شکل گرفته، آسیب ببیند.

این مشکل می‌تواند به مردان احساس بی ارزشی بدهد و به خشم، افسردگی و اضطراب ختم شود.

اعتماد به نفس مردان بعد از طلاق

با توجه به مطالب قبلی متوجه شدیم که اغلب مردان بعد از طلاق چه نوع از آشفتگی روانی را تجربه می‌کنند. با این اطلاعات می‌توانیم الگوهای رفتاری خاصی را در مردانی که از همسرانشان جدا شده‌اند، درک کنیم. بسیاری از مردان بعد از طلاق، خودشان را درگیر موقعیت‌های دشواری می‌کنند. بعضی از آن‌ها شدیداً کار می‌کنند و خودشان را در شغلشان غرق می‌کنند. بعضی دیگر به الکل یا مواد مخدر پناه می‌برند و برخی بدون اینکه آماده باشند، شروع می‌کنند به ملاقات زن‌های جدید.

دلیل اصلی بیشتر این رفتارها این است که آن‌ها می‌خواهند به خودشان ثابت کنند که چیزی از ارزش‌هایشان کم نشده است و هنوز همان مرد سابق هستند. آن‌ها به دنبال اعتماد به نفسی هستند که قبل از طلاق داشته‌اند.

این ادعا درست است که اگر طلاق توافقی باشد یا از جانب مرد درخواست شود، نسبت به حالتی که  طلاق از طرف زن است، آسیب‌های روانی ناشی از طلاق کمتر هستند اما به هر حال طلاق یک بحران است و گذر از هر بحرانی نیازمند آگاهی، صبر و حمایت است.

بهتر است مردان در مورد طلاق و ابعاد مختلف آن اطلاعات کسب کنند و در صورتی که بعد از طلاق خودشان را در وضعیت روانی مناسبی نمی‌بینند، حتماً به یک متخصص مراجعه کنند.

 

در ادامه مطالعه‌ی مقاله‌ی «طلاق زن» را به شما پیشنهاد می‌کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *